Mühendis Maaşları

Biyosistem Mühendisi Maaşları

Bu konumuzda Biyosistem Mühendisliği konuşmak istiyoruz. Bu bölüm hakkında bilgiler, kısa kısa tavsiyeler, ne iş yaptıkları, nerede çalışabilecekleri, maaşların ne kadar olduğunu, yurt dışı iş imkanları, yüksek lisans imkanları hakkında bilgi, staj yerleri, devlet atamaları, iş bulma olanakları ve hangi üniversitelerde var ? gibi sorular husunda bilgiler aktaracağız.

Özellikle çağımızın en önemli meslekleri arasında yeri alan bu mühendislik hakkında fazla uzatmadan konuya giriş yapmak istiyoruz.

Biyosistem Mühendisliği Kısaca Nedir ?

Biyosistem mühendisliğin tasarladığı biyoloji, çevre ve tarım bilimleri ile birleştiği bir mühendislik dalıdır. Doğanın ve insanların ortaya çıkardığı olguların tasarlanması ve analiz edilmesi ile ilgilenirler. Bu mühendislik biliminin temel amacı tarımda hasat sonrası durum, çevre, toprak ve kırsal durumun incelenmesi ve ortaya bit rakım tasarıların konulmasıdır.

Biyosistem mühendisliği hakkında geniş bilgiler

Biyosistem mühendisliği, disiplinler arası çalışmasına kapsamına giren bir bilim dalıdır. Bu mühendislik bilimi uygulamalı olarak biyolojik, çevresel ve tarımsal bilimlerle bütünleştirir.

Özellikle son yıllarda uluslararası üne sahip uzmanların katkıları fazlaca dikkat çekmektedir. Biyolojik sistemlerin sürdürülmesi için gerekli olan unsurları tartışmak ve tanımlamak için bir çok alanda seminerler düzenlemiştir.

Biyosistem mühendisliği iş bulma olanakları

Biyosistem mühendisliği henüz adı tam olarak duyulmamış bir bölümdür. Şu anda mezun sayısının da az olması nedeni ile önümüzdeki yıllarda bu birime ihtiyaç artacağından iş bulma olanağı önü açık olan bir bölümdür. Bu bölümden mezun olanlar farklı alanlarda da çalışma imkanı bulabilmektedir.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Elektrik Mühendisi Maaşları 2023

Biyosistem mühendisliği yapılan tahminlere göre önümüzdeki yıllarda çok fazla talep görecek ve mali getirisinin yüksek olduğu bir bölüm olacaktır.

Bu başlığımız altında iş imkan ve olanakları hususunda bilgiler paylaşacağız. Diplomadan ziyade biyosistem mühendislerinde olması gereken özellikleri incelediğimiz zaman;

  • Biyosistem mühendisliğini isteyen bireylerde öncelikle ikna kabiliyeti yüksek olmalıdır.
  • Araştırma yapma ve yeni fikirler üretme yeteneğine sahip olunmalıdır.
  • Planlı çalışma ve tasarımları uygulama yeni tasarımlar yaratma yeteneğine sahip olunmalıdır.
  • Biyosistem mühendisliği bireylerde sayısal zekanın ve pratik hafızanın yüksek olmasını gerektirir.

Piyasa şartlarında iş bulabilmeniz için önce yukarıdaki özelliklere sahip olmanız gerekiyor. Bunun yanında iyi derece yabancı dil ayrıca gereklilikler arasındadır. Özel şirketler başta olmak üzere bu alanda iş yapan ARGE şirketlerinde iş bulabilirsiniz.

Biyosistem mühendisliği bölümü ne iş yapar ?

Çevresel ve tarımsal alanda iş yapan mühendislik bilimidir. Bu kapsama bağlı olarak kaynakları tarım, gıda, arazi kullanımı ve çevrede sürdürülebilir gelişmeler üzerine kurulmuştur. Biyolojik sistemleri anlamak, modellemek, işlemek veya geliştirmek için fizik bilimleri başta olmak üzere mühendislik alanındaki araştırmaları kapsar.

Peki, biyosistem mühendisliği nasıl bir bölümdür ? İlerleyen yıllarda geleceği parlayacak ve iş sahası yaygın olabilecek bir bölümdür. Fakat ne yazık ki bu gelişmelerin teknoloji ile paralel gittiğini eklemeden geçemeyeceğiz. Şu anda diğer mühendislik bölümlerine göre biraz daha iş sahası kısıtlıdır.

Biyosistem bölümü iyi mi ? Diğer detaylara birlikte bakalım.

Staj yerleri nelerdir ? Nerede yapılır ?

Kamu alanında yapılabileceği gibi özel sektör de staj yapabilirsiniz. Kamu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’nın ilgili bölümlerinde staj yapabilirsiniz. Özel ise; Tarım alanında iş yapan yurt içi ve global şirketlerde yapabilirsiniz.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Fizik Mühendisi Maaşları 2023

Devlet atamaları nelerdir ? Atama puanları (kadroları)

Özel de çalışmak istemeyenler için atama puanlarını inceleme fırsatı bulduk. Özellikle Devlet Su İşleri kamu kuruma alımları aşağıda inceleyebilirsiniz.

Hangi üniversitelerde var ?

Ziraat Fakültelerinin altında bölüm olarak okutulan Biyosistem Mühendisliği ülkemizde 9 üniversitede okutulmaktadır.

Üniversite Adı Fakülte Adı Bölüm Adı
Uludağ Üniversitesi (Bursa) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği
Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği
Erciyes Üniversitesi (Kayseri) Seyrani Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği
Namik Kemal Üniversitesi (Tekirdağ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği
Adnan Menderes Üniversitesi (Aydin) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği (KKTC Uyruklu)
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (Tokat) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği
Necmettin Erbakan Üniversitesi (Konya) Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyosistem Mühendisliği
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği
Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği
Mustafa Kemal Üniversitesi (Hatay) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği
Biyosistem mühendisliği kaç yıllıktır ?

Normal şartlarda 4 yıllık fakülte eğitimi vardır. Fakat yabancı dil hazırlıklı 5 yıl şekilde tamamlayan mühendisler de çıkmaktadır. Eğer alanınızda ilerlemek istiyorsanız, kesinlikle hazırlık sınıfını okumanız gerekiyor. Genellikle bu alanda global şirketler yabancı dil uzmanı şartını da ekstra olarak eklemektedir. Piyasa da iş yapabilmek bu temeller ile olmaktır.

Nerelerde çalışır ?

Yukarıda ki başlıklarımız da biraz giriş yapmıştık. Fakat bu bölümde detaylı bir şekilde incelemek istiyoruz. Ders içeriği olarak pek çok mühendislik bölümü ilgili alt yapıyı alan biyosistem mühendisleri alanlarına dair bir çok yerde görev yapabilir. Öncelikle yeni mezun bir mühendisin izleyeceği adımlar şu şekilde olmalıdır.

  • Kendi işini kurmak,
  • KPSS’ye hazırlanıp kamu sektöründe çalışmayı tercih etmek,
  • Özel sektörde iş aramak,
  • Eğitime devam edip yurt içi ve yurt dışında yüksek lisans yapmak,

Yukarı saydığımız seçeneklerden hangisi size mantıklı geliyor ? Aslına bakarsanız 1. seçeneği cebinde sermayesi olanları yapabileceği bir iştir. Yine o alanda iş yapmak isterseniz kendi işletmenizi kurarak bu alanda danışmanlık hizmeti verebilirsiniz. Biyosistem mühendislerinin bir çoğu 2. ya da 3. alternatifi değerlendirir. Eğer para konusunda sıkıntı olmayan ve hedeflerinde kariyerlik planları yer alan mühendisler varsa, tabi ki 4. alternatif olan yüksek lisans yapmayı deneyebilir. Yine de hem çalışarak hem okuyan pek çok mühendisin bulunduğu söyleyebiliriz. Bu iki işi aynı yapmanında getirdiği zorlukları unutmamak gerekir.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Raylı Sistemler Mühendisi Maaşları
Biyosistem mühendisliği ile ilgili yorumlar

Gerçek kullanıcı yorumlarını aşağıda ki bölümden inceleyebilir, aklınıza takılan soruları bizlere sorabilirsiniz.

Biyosistem mühendisliği maaşları

Son başlığımız altında maaşları hususunda bazı bilgiler paylaşacağız. İlk olarak yeni mezun bir mühendisin piyasa koşullarında bilgi ve tecrübesine göre en düşük 2 bin 500 TL iş başı yapmaktadır. Burada ki rakam geneldir. Kişinin iş çalıştığı şirkete, bitirmiş olduğu proje tezine ve mezun olduğu üniversiteye göre bu rakamların değiştiğini unutmayınız.

İş tecrübesi, kişinin bilgisine ve çalıştığı şirketi bağlı olarak maaşlar değişmektedir. Orta düzey bir mühendis (en az 10 yıllık) 5 bin TL’nin üzerinde maaş almaktadır. Kamu kurumda ise en düşük maaşların 3 bin 500 TL’den başladığını unutmayınız.

Yurt dışı maaşları

Biyosistem mühendisi için ortalama yıllık maaşı 63.560 $ ‘dır. Bu pozisyonda ilk beş ile on yıl arasındadır. Diğer mühendislik dallarına göre orta düzey bir maaşı vardır. Aşağıda aldığını yıllık maaş rakamları verilmiştir.

Bir önceki yazımız olan Elektrik Mühendisi Maaşları 2023 başlıklı makalemizde elektrik mühendisi maaşı, elektrik mühendisi maaşları ve elektrik mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu