Devlette Mühendis Maaşları

BOTAŞ Mühendis Maaşları

Ülkemizin en güzide kurumların başında gelen Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Ortalığı yani BOTAŞ personel maaşları hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle bu kurumda işe başlamanız için İŞKUR vasıtasıyla Kamu Personeli Seçme sınavına girmeniz ve mülakatları başarılı bir şekilde geçmeniz gerekiyor.

Son yıllarda yapılan alımlar incelediğimizde KPSS’nin yanında yabancı dil sınavı ve kişinin alanında yapmış olduğu tecrübe de ayrı bir önem kazanmaktadır. Peki BOTAŞ’ta çalışan bir mühendis ne kadar maaş alır ?

Öncelikle BOTAŞ da her mühendis çalışmaz. Makine, elektrik, elektronik, otomasyon, kimya ve endüstri gibi piyasada iş yapabilen mühendisler bu kuruma girebilirler. Yine de farklı bir mühendislik dalı açıldığı zaman konumun resmi internet sitesinden bu konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

BOTAŞ mühendis alım şartları nelerdir ?

Devlet kurumları arasında en iyisi diyebiliriz. Kuruma girmeniz için bazı şartları taşıyor olmanız gerekiyor.

Kurum çeşitli kadro ve unvanda yıl içerisinde pek çok personel alıyor. Büro memuru, tekniker, teknisyen, mühendis, uzman yardımcısı, teknik hizmetler, itfaiye personeli vs. gibi kadroları listeleyebiliriz.

Bu başlığımız sadece mühendis alım şartları hususuna değineceğiz.

  1. KPSS şartı (Son alımlarda en az 85 puan ve üzerinde)
  2. ALES şartı (Son alımlarında istenen kriterlerin arasındadır. En az 70 ve üzerinde)
  3. YDS şartı (Yabancı dil alımlarının en önemli şartıdır. İyi derece yabancı dil bilmeniz gerekiyor.)
  4. İşe uygunluk (Tecrübe, bilgi ve deneyim şartlar arasında olmazsa da mülakatlarda gerekliliktir. Alanınızda deneyime sahipseniz, rakiplerinize göre bir adım daha öndesiniz.)
Bu konu da önemli okuyunuz !  Jeofizik Mühendisi Maaşları 2023

BOTAŞ mühendis mülakat soruları nelerdir ?

Her kurumun mülakat soruları birbirinden farklıdır. Sorulan sorular alana göre yapılmaktadır. Örneğin makine mühendisi alımı için sorulabilecek sorulara bakalım.

  1. Daha önce nerede çalıştınız ?
  2. İş deneyimlerinizi anlatır mısınız ?
  3. Vanalar hakkında bilginiz var mı ?
  4. Mekanik sistemler hakkında bilginiz var mı ?
  5. Akışkanlar hakkında bilginiz var mı ?

BOTAŞ’ta mühendis olmak

BOTAŞ gibi kurumda çalışmak çok kıymetlidir. Özellikle mühendis kadrosunda iseniz, her yönden avantajlarınız var demektir. Bir çok kamu kuruma göre hem maaş yönünden hemde sosyal yönden pek çok avantajı vardır.

Bu başlığımız ve alt başlıklarımız da hemen hemen tüm mühendisleri ne iş yaptıkları hususunda bilgiler paylaşacağız.

Çevre – Harita mühendisi

Çevre ve harita mühendisi bu başlıkta altında bakacağız. Doğanın çevrenin korunması amacıyla çevre mühendisleri görev yapar. Kurum kendi içerisinde yaptığı işlerin çevreye uyumluluğu için bu mühendisleri görevlendirir.

Harita mühendisleri için çizilecek olan plan ve imar işleriyle ilgilenir. Bir bölgede geçecek olan boru hattının teknik araştırmasını yapar. Bölgeye uygunluğu kontrol eder ve inşaat aşamasından önce ki tüm işleri gerçekleştirir.

İnşaat – Ziraat mühendisi

İnşaat ve ziraat mühendisi kurumun en çok alım yaptığı personeller arasındadır. İnşaat mühendisi bu kurumun olmazsa olmazıdır. İnşaat mühendisi boru hatları başta olmak üzere kurumun yaptığı tüm işlerin planın çizilmesi, uygunluğu, kontrol ve işletme aşamalarından sorumludur. Ziraat mühendisler ise daha çok kendi branşlarıyla ilgili alanlarda çalışırlar.

Kimya – Doğal ve Petrol mühendisi

Doğal gazdan bahsediyorsanız, kimyayı kesinlikle atlamayın. Kimya mühendisleri bu işlerde görev yapar. Doğal gazın içerisinde bileşenlerin incelemesinden tutun da, gaz akışının analizlerine kadar pek çok işi yapmaktadır.

Bilgisayar – Endüstri mühendisi

Bilgisayar mühendisleri kurumun tüm yazılım ve otomasyon işlerinden sorumludur. Çalıştığı birime veya alana göre yaptığı işler değişmektedir. Örneğin network ağında görev yapıyor olması. Endüstri mühendisleri ise daha çok yönetim kadrolarında görev yapar. Sistemleri planlanması, verimliliği arttırma gibi konularda aktif olarak çalışır.

Bu konu da önemli okuyunuz !  İnşaat Mühendisi Maaşları 2023

Elektrik – Elektronik mühendisi

Kurumun yıl içerisinde en çok tercih ettiği mühendis kadrolarıdır. Elektrik ve elektronik sistemler her kurumda olduğu gibi BOTAŞ’ta da kriter önem taşır.

Ayrıca makine ve mekatronik mühendisleri de bu başlığımızda incelemek istedik. Aktif olarak kurumda çalışan mühendislerin sayısının en fazla olduğu kadrodur. Makine mühendisleri pek çok birimde görev yapabilir. Yukarıda kuruma girişte örnek mülakat sorularını makine ve mekatronik mühendisleri için açıkladık.

Jeoloji ve Jeofizik mühendisi

Yıl içerisinde diğer mühendislik dallarına göre alımlar yapılıyor. Yukarı da bahsettiğimiz hususlarda olduğu gibi diyebiliriz.

BOTAŞ Mühendis Maaşları ne kadar ?

Genellikle kadrolu mühendislerin alımları gerçekleştiriyor. Kurumda sözleşmeli mühendisler çok az sayıdadır. Ortalama maaşlarını bu başlığımız altında değerlendireceğiz. İlk giriş maaşı 3 bin 950 TL’dir. Çalıştığı hizmet yılına göre farklılık gösterebiliyor.

Belli bir süre sonunda baş mühendis unvanı alırsa alacağı maaş üzerine ortalama 300 TL fark yansıyor. Dil sınavından başarılı olmak ta ayrıca ekstra tazminat anlamına geliyor. 5 yıllık ortalama 4 bin 800 TL’nin üzerinden maaş alıyor.

1 yıllık    3.950,000 ₺
5 yıllık    4.740,000 ₺
15 yıllık    5.451,000 ₺

Bir önceki yazımız olan Adli Bilişim Mühendisi Maaşları 2023 başlıklı makalemizde adli bilişim mühendisi maaşı, adli bilişim mühendisi maaşları ve adli bilişim mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu