Mühendis Maaşları

Geomatik Mühendisliği Maaşları

Geomatik Mühendisliği maaşları ne kadar ? Konumuzda geomatik mühendisliği ile tüm soru ve yanıtları vereceğiz. Bu bölüm hakkında internette nadir bulunan bilgileri tek çatı altına topladık. Pek çok yeni mühendislik dalını incelediğimizi biliyorsunuz. Bu hafta sizlere son zamanlarda adından sıkça söz edilen geomatik üzerine konuşmak istedik. Ülkemizde yeni denilebilecek olan bu bölüm hakkında merak ettiğiniz noktaları yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Geomatik Mühendisliği Nedir ? (hakkında bilgi)

Karmaşık ve gerçek dünya sorunlarını çözmek için bilim ve mühendislik bilgisini bilgi teknolojileri ile harlandığı bölümdür. Geomatik mühendisleri konumlandırma başta olmak üzere navigasyon, sensörler, ölçümler ve haritalama ile mekansal farkındalık oluşturur. Zeka ile ilgili bilim ve teknolojilere odaklanır.

Disiplinde güçlü bir temel oluşturmaya yardımcı olmak için geomatics, ölçme ve haritalama, navigasyon, sensörler ve ölçümler ile ilgili temel bilgileri sunan bir programdır.

Alacağınız bazı dersler

* Gelişmiş Saha Araştırmaları
* Küresel Jeofizik ve Jeodezi
* CBS ve Mekansal Analiz
* Küresel Konumlandırma Sistemleri
* Uzaktan Algılama ve Fotogrametri
* Fotogrametri ve Uzaktan Algılama için Sayısal Görüntü İşleme
* Kadastro Araştırmaları ve Arazi Kayıt Sistemleri
* Dijital Arazi Modellemesi

İş imkan ve olanakları

Yukarıda belirtiğimiz gibi araştırma üzerine olan mühendislik dalının çalışma alanları geniştir. Teknoloji işletmeleri başta olmak üzere pek yerde çalışabilir. Özellikle teknolojinin hız kesmeden devam ettiği şu günlerde işsizlik sorunu en az derecedir. Kendini yetiştirerek piyasa şartlarına ayak uydurduran hiç bir mühendis işsiz kalmaz. Özellikle bu tabiri geomatik mühendisleri için söylüyoruz.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Özel Sektör Mühendis Maaşları

Çalışma alanları (nerede çalışır)

Çalışma alanlarını sıra halinde listelemek gerekirse;

* Teknoloji üretim firmaları,

* Sensör takip sistemleri,

* Harita çizim ve modelleme sistemleri,

* Kontrol takip sistemleri,

* Navigasyon sistemleri,

Diğer sorular ve yanıtları

Geomatik mühendisliği zor mu ? devlet atamaları nasıldır ? hangi üniversitelerde bulunur ? bu mühendisler büro açabilir mi ? bölümün geleceği nasıldır ? Geomatik mühendisliği ile harita mühendisliği arasındaki farkı nedir ? nerede çalışır ? Bu soruları ufak alt başlıklar halinde yanıtlamak gerekirse;

Zor mu ?

Gerçek anlamda diğer mühendislik bölümlerine göre biraz zordur. Fakat öğrendikçe yapılabilecek bir bölümdür. Piyasada aranan mühendis olduktan sonra iş sıkıntısı çekmeyeceğiz olan bir alandır.

Devlet atamaları nasıldır ?

Kamu atamaları diğer bölümlere nazaran çok azdır. Bu bölüm mezunları genellikle özel sektörde iş yapmaktadır.

Hangi üniversitelerde var ?

Ülkemizde 1 özel 5 devlet üniversite olmak üzere 6 okulda bu program okutulmaktadır. Bunlar;

* İstanbul Teknik Üniversitesi

* Hacettepe Üniversitesi

* Okan Üniversitesi

* Ecevit Üniversitesi

* Cumhuriyet Üniversitesi

Bölümün geleceği nasıldır ?

Önü açık ve parlak meslekler arasındadır. Özel sektörde iş yapabilmeniz için bilgi birikiminizin fazla olması gerekiyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra kendinizi yetiştirmelisiniz. Ancak bu şekilde mesleğinizi zorlamadan icra edebilirsiniz.

Geomatik Mühendisliği Maaşları

Diğer mühendislik bölümlere göre maaş skalası iyi orandadır. Sektörde en düşük 2 bin 700 TL ile 5 bin TL arasında değişen bir maaş sistemi vardır. Ayrıca alanında kalifiyeli mühendisler daha fazla maaş almaktadır.

Bir önceki yazımız olan Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları 2023 başlıklı makalemizde enerji sistemleri mühendisi maaşı, enerji sistemleri mühendisi maaşları ve enerji sistemleri mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu