Mühendis Maaşları

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi Maaşları

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği maaşları ne kadar ? Konumuzda günümüzün en çok popüler meslekleri arasında olan ve piyasada şartlarında olmazsa olmazlardan olan malzeme mühendisliği hakkında bilgiler vermek istiyoruz. Öncelikle, bu konuda bölüm hakkında bilgiler, ne iş yapar, nerede çalışır, hangi alan görev yaparlar, ne kadar maaşları gibi pek soruyu yanıtlamış olacağız.

Konumuza bölümlerin tanıtımları ile ilgili bir giriş yaparak başlamak istiyoruz. Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği nedir ?

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Hakkında Bilgi

Malzemelerin temel yapısını inceleyerek, üzerinde her türlü çalışmayan yapan bir bilim dalıdır. Ülkemizde gelişimi ilk malzeme mühendisliği olarak başlayan bu bölümle daha sonraları teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte gereksinimler ihtiyacından dolayı nanoteknoloji eklenmiştir. Sonuç itibariyle malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği halini almıştır.

Nano metrenin milyarda biri olan bir ölçümdür. Çok çok küçüktür. Tabir etmek gerekirse, insan saçının 100 nano metreden daha büyük olduğunu söylersek yanılıyor olmayız. Çok küçük maddelerde uğraşır. Nano malzemeler ise metrenin milyarda biri olan gözle görünmeyen ancak belli cihazlar ile varlığını tespit edebildiğimiz malzemeler ile uğraşan bilim dalıdır. Uygulamasına ise nanoteknoloji denilmektedir. Kısacası çok küçük malzemeler ile uğraşan bir bilimdir.

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisleri Nerede Çalışır ?

Piyasa oldukça geniş çalışma alanı vardır. Özellikle üretimin olduğu yerler başta olmak üzere pek çok alanında çalışabilir. Örneğin koku oluşturmayan buzdolapları, tekstil sektöründe (kir tutmayan kumaşları, ütü gerektirmeyen çarşaflar ya da kumaşlar) Güneş ışınlarından solmayan perdeler, arabanın koltuklarının zaman içinde renk değiştirmesi günlük uygulamalar çok fazlalaştı.

Genel olarak çalışabileceği alanlar nelerdir ? Gelin, yakından inceleyelim.

  • İlk olarak üretim tesisleri,
    • Beyaz eşya sektörü,
    • Otomotiv – havacılık sektörü,
    • Gıda sektörü,
    • Tekstil sektörü,
    • Petrokimya sektörü,
    • Enerji sistemleri sektörü,
    • Biyomedikal sektörü,
  • Savunma sanayi sektörü,
  • Ağır sanayi sektörü,
    • Demir – çelik,
    • Metal – seramik – cam
  • ARGE Birimleri
  • Memur olarak (Üniversiteler de araştırma görevlisi, kamuda mühendis vs.)
Bu konu da önemli okuyunuz !  Nükleer Enerji Mühendisi Maaşları

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Ne İş Yapar ?

Bu mühendislik bilimi doğayı anlamak ile başlar. Malzeme ile uygulamalar tarih öncesinden başlamaktadır. Fizik – Kimya – Biyoloji alanında ilgili bir bölümdür. Ne iş yapar ? derseniz, malzeme ile ilgilen bir bilimdir. Bu işle çalışan kişilere malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisleri denir. Ülkemiz de kısaca malzeme mühendisleri denildiği yaygındır. Geleceğin mesleklerin en başında gelmektir.

Yukarıda saydığımız alanlarda çalışabileceği söyledik. Ek olarak şu alanları da ekleyebiliriz.

  • İçme sularının temizlenmesi
  • Güneş ışınlarından yararlanarak enerjinin üretilmesi

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği hangi üniversitelerde var ?

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Maaşları Ne Kadar ?

Piyasa oldukça geniş çalışma alanı olduğunu yukarıda bahsettik. Bu başlığımız altında ortalama maaş bilgisini paylaşacağız. İlk başlangıç maaşı 2 bin 400 TL civarında olurken, orta kalifiyeli personel 3 bin 600 TL almaktadır. Üst düzey kalifiyeli personel ise en az 4 bin 500 TL maaş almaktadır. Tabi çalıştığı işletmeye bağlı olarak maaşların değişmektedir.

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Yurt dışı Maaşları

Üniversiteden yeni mezun bir mühendisin karşısında üç seçenek vardır. İlk olarak yüksek lisans eğitimi yapabilir, iş hayatında biraz geç atabilirsiniz. Diğer seçenek ise piyasada çalışmak olurken, son seçeneğiniz yurt dışında çalışmak olacaktır. Dolar üzerinde maaşlar hesaplanmaktadır. Ortalama maaş aralığı senelik 35 bin ile 60 bin dolar arasındadır.

Bir önceki yazımız olan İşletme Mühendisi Maaşları 2023 başlıklı makalemizde işletme mühendisi maaşı, işletme mühendisi maaşları ve işletme mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu