Mühendis MaaşlarıÖzel Sektör Mühendis Maaşları

Orman Mühendisi Maaşları 2023

Orman mühendisliği maaşları ne kadar ? 2021’in maaşları… Ormanlar bizim için çok değerlidir. Ormanların var olması ekolojik dengeyi sağlayan olmazsa olmaz kriterlere arasındadır. Bu sebeple ormanların bitki örtülerinin incelenmesi ve gelecek nesillere aktarılması için orman mühendislerine büyük görevler düşmektedir. Konumuz içerisinde Orman Mühendisliği hakkında kısa bilgiler, nedir, ne iş yapar, hangi alanlarda çalışır, iş imkanı olanakları nelerdir, yurt dışında çalışma şartları ne şekilde olur ve kamu ve özel sektörde maaşları ne kadardır ? Peki orman mühendisliği nedir hakkında kısa bilgiler verelim. İşte vakit kaybetmeden detayları sizlerle paylaşalım.

Orman mühendisliği hakkında kısa kısa bilgiler

Orman bölgelerin tespit edilmesi, korunması ve gelecek nesillere aktarılması ekolojik dengenin bozulmadan aktarılması konusunda görev yapan kişiye orman mühendisi denilmektedir. Ayrıca genel olarak ormanda bulunan tüm bitkileri inceler. O bitkilerin yaşamları için gerekli araştırmaları yaparak analizler hazırlar.

Dünyamızda ekolojik denge çok önemlidir. Bazı insanlar görmese de hayvanların ve bitkilerin doğaya katkısı büyüktür. Bu nedenle onların koruması dengenin tam olarak sağlanmasıyla olur.

Orman mühendisleri ne iş yapar ? (görevleri)

Asli görevleri ormanlardan sorumlu olan kişidir. Genel olarak ormanların tespit edilerek saptanması, korunması, işletilmesi ve daha iyi şekliyle geliştirilmesi görevini üstlenmektedir. Ormanda bulunan bir çok canlı türü hakkında genel bilgiye sahiptir. Bitkilerin ekolojik denge üzerinde kalması ve hayvanlarında bu dengeye katkı sağlaması bakımından orman mühendislerine büyük görevler düşmektedir.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Gıda Mühendisi Maaşları 2023

Orman mühendisleri hangi alanlarda çalışır ?

Adından da anlaşılacağı gibi orman mühendisleri, orman ve bitki alanında çalışırlar. Özel sektörde başta olmak üzere kamu da yaygınca orman mühendisine ihtiyaç vardır.  Çalışma alanı oldukça geniştir. Devlet sektöründe olduğu gibi özel sektörde görev yaparlar. Özel ve kamu alanında çalışabileceği alanları tablo halinde gösterelim.

Kadro Adı Özel Sektör Kamu Sektörü
Orman Mühendisliği Müteahhitlik firmaları Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Orman Mühendisliği Danışmanlık firmaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Orman Mühendisliği Ağaç yetiştiriciliği firmaları Devlet Su İşleri
Orman Mühendisliği Bitki üretim firmaları Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Orman Mühendisliği Özel ihracat yapan firmalar Karayolları Genel Müdürlüğü
Orman Mühendisliği Tercümanlık firmaları Belediyeler

Orman mühendisleri iş imkanı olanakları nelerdir ?

Orman mühendislerinin iş imkan ve olanaklarına dair tabloyu yukarıda paylaştık. Özel sektörde istihdamı olduğu gibi kamuda bir çok çalışma alanı mevcuttur. Konumuzun en altında ortalama maaş bilgisini de vereceğiz.

Orman Mühendisleri özellikle kamu sektöründe yaygınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığında görev yapabileceği gibi bu bakanlığa bağlı taşra teşkilatında görev yapmaktadır.

Orman mühendisliği maaşları

Bu başlığımız altında kamu ve özel de görev yapan mühendislerin aldıkları maaşları inceleyeceğiz. Maaşın belirlenmesi ilk kriter nedir ? Hangi temel ayrılıklar vardır ? Yeni mezun orman mühendisi ne kadar maaş alır ? Özel çalışmak mı ? Yoksa kamu da çalışmak mı ? daha iyidir ? İşte tüm ayrıntılar…

Orman mühendisliği devlet maaşları (kamu) (memur)

Yukarıda açıkladığımız; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel – Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Devlet Su İşleri, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kara yolları Genel Müdürlüğü, Belediyeler ve daha bir çok alanda orman mühendislerini görmekteyiz. En düşük mühendis maaşı 3 bin 500 TL civarındadır. Tabi kişinin çalıştığı kurum, aldığı yan ödemeler ile birlikte bu maaş yükselebilir.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Maden Mühendisi Maaşları 2023

Örneğin işçi statüsünde görev yapıyorsa senelik ödenen ikramiye de ilave ettiğimiz zaman aylık maaşa en az 400 TL net etki yapmaktadır. Yani 3500 + 400 : 3900 TL net ele geçen maaş olmaktadır. Fazla mesai, harcırah gibi ek ödemeleri kattığımızda 4 bin TL’ye geçmektedir.

Orman mühendisi emekli maaşı

Yeni emekli olan bir mühendis çalıştığı hizmet yılına göre kıdem tazminatı alır. Örneğin 30 sene üzerinden emekli olan bir mühendis son ay ki brüt maaşı üzerinden çalıştığı yıl çarpılarak toplu para alır. Örneğin son ay ki brüt 5 bin TL olan bir mühendis (işçi) 30 sene hizmeti sonrası 150 bin TL brüt kıdem hakkı kazanır. Net olarak bin 7’lik damga kesintiyle birlikte eline 139 bin 500 TL net para geçer. Peki emekli aylığı ne olur ?

Yeni emekli olan bir mühendis brütünün %30 kesintisi ile maaş alır. (İşçi) Yani son ay ki brütü 5 bin TL olan mühendisin emekli maaşı en az 3 bin 500 TL’dir.

Orman mühendisliği özel sektör maaşları

Yukarı belirttiğimiz alanlarda özel sektör alanları paylaştık. Çalıştığı alana bağlı olmakla birlikte en düşük seviye 2 bin 500 TL olurken, deneyim mühendis en az 4 bin TL maaş almaktadır. Yurt dışında durum nasıldır ? Yaptığımız araştırmada, ülkemiz verilen maaşların biraz düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Orman mühendisliği yurt dışı maaşları

Orman mühendislerine İngilizce olarak “Forest Engineer” denilmektedir. Diğer mühendislik bölümlerine göre maaşı orta seviyenin bir tık altındadır. Orman Mühendisi ortalama 63.848 $ maaş almaktadır. (Yıllık)  

Bir önceki yazımız olan İşletme Mühendisi Maaşları 2023 başlıklı makalemizde işletme mühendisi maaşı, işletme mühendisi maaşları ve işletme mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu