Ülkelere Göre Mühendis Maaaşları

Belediye Mühendis Maaşları

Belediyelerde çalışan mühendislerin maaşları ne kadar ? Bu konumuzu geniş kapsamda bilgilerle, sizlere aradığınız sorularının cevaplarını sunmuş olacağız. Öncelikle her belediyede çalışan mühendis aynı maaşı almaz. Belediyeler kendi içerisinde büyüklere göre bir mahalli yapı sistemlerine ayrılır. Bu kapsamda birlikte ismini belirtmediğiniz fakat bu konuda geniş kapsamlı bilgiye sahip olan bir mühendisten detayları öğrenerek sizlere aktarmak istedik.

Belediyede çalışan mühendisler

Belediyelerde çeşitli pozisyon ve görevlerde birçok mühendisi görev almaktadır. Belediyenin çalışma alanları içerisinde inşaat, çevre, elektrik, gıda gibi pek çok alt dal bulunmaktadır. Sadece fiziki anlamda beyin takımları olmazken yönetim ve strateji anlamında planlama mühendislere görev almaktadır. Bu makalemizde belediyelerde çalışan tüm mühendislerin ortalama almış olduğu maaşları hususunda siz değerli ziyaretçilerimize bilgiler vereceğiz.

Öncelikle her belediyede çalışan personel kesinlikle aynı maaşı almaz. Örneğin Büyük şehir de çalışan bir belediye personeliyle küçük bir ilde görev yapan belediye çalışanı aynı maaşı almaz. Çünkü yapmış oldukları iş yoğunluğu ve belediyenin çalışma alanı tamamen farklıdır. Bu yazımızda Büyük şehir de çalışan bir mühendisin ortalama maaşını belirtirken en düşük belediyede görev yapan personelin maaşlarında açıklamış olacağız. İlk olarak hangi kadroların bulunduğunu gelin birlikte inceleyelim.

Belediye çalışan mühendis kadroları

Kendi bünyesinde pek çok mühendislik dalıyla hizmet veren belediyelerin kadrolarına bakalım. (Sadece genel itibariyle bilgiler açıkladık.)

  • İnşaat
  • Gıda
  • Elektrik – Elektronik
  • Elektronik Haberleşme
  • Sistem – Yazılım
  • Endüstri
  • Makine – Mekatronik

Belediyede popüler olarak görev yapan mühendislik branşlarını sıraladık. İlk olarak inşaat mühendisleri ile başlamak istiyoruz.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Ulaştırma Mühendisi Maaşları 2023

İnşaat mühendisi bir yapının denetiminden tutunda o bölgenin projelendirme ve mimari çalışmalarına kadar birçok alanda görev yapar. O bölgenin altyapı ve üst yapın da sorumlu olması ile birlikte yapılacak olan imar çalışmalarında bizati aktif bir rol oynar.

Belediyeler de Gıda mühendisi oldukça fazladır. Zabıta birimleri ile koordineli olarak firmaların ve üretim yapan gıda tesislerin denetlenmesinden tutunda üretilen ürün ve mamüle kadar denetleme yetkisine sahiptir. Yasaya uygun olup olmadığı hususunda pek çok denetleme yaparak bu konuda analizler neticesinde raporlama çalışması yapmaktadır.

Belediyeler de oldukça yaygın olarak çalışan endüstri mühendisleri genellikle yönetim kısmında görev almaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi endüstri mühendisi bir sistemin yönetimin en optimum şekilde çalışmasını ve sisteme en verimli katkıyı sağlar. Sistemleri analiz eden bir mühendislik dalıdır. Büyük şehir belediyelerde görülmek üzere trafiğin analizi kontrol edilmesi, yapılacak yatırımın maliyet hesabı gibi pek çok pozisyonda görev yapmaktadır.

Makine Mühendisleri de belediyelerde oldukça sık rastladığımız bir kadrodur. Adından da anlaşılacağı gibi belediyeye alınacak makine ve tesisatların kullanımı bakımından sorumludur. Aynı şekilde belediye bağlı olan tesis ve kuruluşlarda bulunan makinelerin kontrol ve bakımı kullanımı gibi pek çok alanda görev yapmaktadır.

Belediyelerde çevre mühendisleri sıkça görmekteyiz. Çevre mühendisi altyapı ve üst yapı mimarinin çevreye uygun olup olmadığı hususunda belediye rapor hazırlayıp sunan uzman kişilerdir. Aynı zamanda ekolojik sistemin dengesini gözeterek yapılacak olan yatırımın çevreye zararı ya da faydası olup olmadığı hususunda rapor ve analiz hazırlayan mühendislerdir.

Belediyede mühendis maaşları 2018 – 2019

Genel anlamıyla bütün mühendislik dalların ne yaptıklarını tek tek açıkladık. Kısa da olsa bu bilgileri verdikten sonra ortalama maaşları hususunda net bilgiler paylaşalım. Öncelikle belediyelerde sözleşmeli ve kadrolu olmak üzere iki tip mühendis çalıştırılmaktadır. (Burada bahsettiğimiz bilgiler tüm belediyeler için geçerli değildir. Anlattığımız bilgiler büyük şehir de görev yapan mühendislerin maaşlarıdır. Verilen tutarlar asgari olarak açıklanmıştır. Ekstra yan ödemeler içerisine eklenmemiştir. Yani dil tazminatı, saha primi gibi…)

Bu konu da önemli okuyunuz !  Kontrol ve Otomasyon Mühendis Maaşları

Belediye sözleşmeli mühendis maaşları (2018)

Son zamanlarda alımlar sözleşmeli Mühendisler üzerinde olurken eski personeller ise kadrolu görev yapmaktadır. Bu başımıza altında kadrolu ve sözleşmeli mühendislerin ortalama maaşlarını alt başlıklar şeklinde açıklayacağız.

Sözleşmeli belediye mühendis maaşları ortalama 3200 TL’den başlayıp 4780 TL’ye kadar yükselmektedir. Bu aradaki maaş farkını belediyeden belediyeye göre değişmektedir. Genellikle bir ya da iki senelik sözleşmeler şeklinde yapılan bu alımlar belediyenin öngörmüş olduğu şartlar dahilinde yapılmaktadır.

Belediye taşeron mühendis maaşları

Hemen hemen tüm belediyelerde taşeron personellerin kadroya geçişi sağlandı. Fakat yine de taşeron hizmetlerinde görev yapan mühendislerin ortalama aylıklarını açıklamak istiyoruz. Çalıştığı birime göre değişen maaşları 2 bin 500 TL ile 4 bin TL aralığındadır. Belediye hizmet satın almak suretiyle alt yüklenici (taşeron) iş yaptırmaktadır. Yaptırdığı işin çeşitliğine göre mühendis kadroları da değişmektedir.

Belediye kadrolu mühendis maaşları (2018-2019)

Kadrolu mühendislerin son zamanlarda alımları çok azdır. Yukarı da belirttiğimiz gibi genellikle sözleşmeli personeller alınmaktadır. Kadrolu mühendisin ortalama maaşı 4 bin 500 TL’den başlayıp 6 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Burada mühendisin hizmet yılı, branşı ve tazminatları önemlidir. Aşağıda ortalama bir örnek üzerinden devam edelim.

Brüt Hesaplamalar

Brüt maaşı : 5900 TL

Hizmet yılı : 7

Dil tazminatı : 456 TL (%8)

AGİ : 220 TL

Sosyal Ödenek : 550 TL

Diğer : 600 TL

Kesintiler : 

Sigorta : 1127 TL

Vergi : 1764 TL

Sendika : 190 TL

Ele geçen : 

Net Maaş : 4419 TL

Kaynaklar:

https://www.bumko.gov.tr/Eklenti/11197,2018mahalliidaregenelgepdf.pdf?0&_tag1=D98D71D9E3684268F334AD6B06EF669DC9E29457

Bir önceki yazımız olan Ulaştırma Mühendisi Maaşları 2023 başlıklı makalemizde ulaştırma mühendisi maaşı, ulaştırma mühendisi maaşları ve ulaştırma mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu