Mühendis Maaşları

Genetik ve Biyomühendislik Maaşları

Son yıllarda genetik mühendisliği en çok tercih edilen mühendislik bölümleri arasında yer almaktadır. Gen ve kök hücre gibi biyomühendislik konularını inceleyen bir mühendislik dalıdır. Genlerin kuşaktan kuşağa nasıl geçtiğini incelemektedir. Çok uzun yıllardır olan bir bilim dalıdır. Genetik ve biyomühendislik bölümünü tercih edenler ağırlıklı olarak biyoloji dersi almaktadır. Günümüzde iş imkanı çok olan ve gelecekte de önü açık olan çok popüler bir bilim dalıdır. Gelecekte önü açık iş imkanı çok olan bir bölümdür.

Hakkında bilgiler

Geleceği bölümleri arasında ilk sırada yeri almaktadır. Genetik ve biyomühendislik alanları yenidir. Ülkemizde 20 senelik mazisi bulunmaktadır. İnsanın kalıtsal özellikleri üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Bu çalışmaları sadece genetik üzerinden değil, biyoloji temel bilimi ile birleştirmek kaydıyla ortaya koyar. Biyolojinin mühendislik yanına biyomühendislik denildiğini biliyoruz.

Dünya ki nesneleri (gen) birbirleri ile uyum içinde matematiksel modellerle açıklayan sistemlere genetik ve biyomühendislik denilmektedir.

Nedir ne iş yapar ?

Genetik ve biyomühendislik mühendisliğinde ağırlıklı olarak fen bilimi derleri verilmekte ve yapılan bilimsel çalışmalarda fen bilimlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle bu bölümü isteyenlerin fen bilimlerine ilgisi olmalıdır. Yeniliklere açık olmalı ve her yeni gelişmeyi yakından takip etmeleri gerekmektedir. Tasarlama yeteneğine sahip olmayan birinin mühendis olması çok zordur. Genetik ve biyomühendislik bölümünde de yine tasarım yeteneği mutlaka olmalıdır. Ayrıca bu bölümüm mühendislerinin sürekli kimyasal madde ile işlem yapacağından kimyasal maddelere alerjisi olmaması gerekir.

Çalışma Alanları

Çok geniş çalışma alanı vardır. Tarımda ki zararlı böcekler yerine faydalı böceklerin geliştirilmesine katkı sağlar. Böylece tarım alanında geniş çalışma yelpazesine sahiptir. Yine tarım üzerinden konuşmak gerekirse; zararlı özelliklerinin ortadan kaldırılması, genetiği değiştirilmiş organizmalar yani kısaca GDO denilebilir.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları 2023

İş İmkanları

Yukarıda bahsettiğimiz tarım sektörü başta olmak üzere pek çok alanda iş yapabilir. Bu başlığımız altında hangi alanlarda iş yapabileceklerini kısa kısa anlatacağız.

  • Tarım : Bakanlık başta olmak üzere alt taşra teşkilatı ve özel tarım firmaları,
  • Gıda : GDO denilen genetiği değiştirilmiş organizmalar üzerine çalışan gıda firmalarında,
  • Laboratuvar : Bu alanda iş yapan genetik şirketler,
  • Hastane : Özel veya devlet hastaneleri
  • Sağlık sektörü : Bu alanda iş yapan uluslar arası sağlık kuruluşları,

Maaşları Ne Kadar ?

Diğer mühendislik bölümlerine farklı olmasıyla birlikte, piyasa şartlarında deneyim ilk kriterdir. Deneyimli bir mühendis en az 4 bin TL maaş alırken bu rakam çalıştığı firmaya göre değişkenlik gösterir. Örneğin mühendisin yapmış olduğu projelerden alacağı ek ödemeler gibi vs. durumlarında, aylık maaşı 5 – 6 bin TL geçer. Ortalama yeni mezun mühendis ise ülkemizde firmaya göre çeşitlilik göstermekle birlikte 2 bin 500 TL ile iş başı yapar.

Yurt dışı maaşları

Büyük Avrupa devletleri ve Amerika başta olmak üzere pek çok ülkede geniş çalışma alanı vardır. (Deneyimli mühendisler için) Alanında ün kazanmış ve büyük projelere imza atmış mühendisler için iş bulma sorunu yoktur. Yurt dışında maaşlar yıllık bazda en az 41 bin $ seviyedir. Ortalaması 84 bin $ civarındadır.

Bir önceki yazımız olan Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları 2023 başlıklı makalemizde enerji sistemleri mühendisi maaşı, enerji sistemleri mühendisi maaşları ve enerji sistemleri mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu