Mühendis Maaşları

Özel Sektör Mühendis Maaşları

Özel sektör mühendis maaşları ne kadar ? Özel sektörde çalışan mühendisler bilgi ve becerisine göre maaş almaktadır. Bu konumuz içerisinde detaylı olarak özel sektörde yer alan mühendislik dalları inceleyerek yaptıkları işleri ve almış oldukları ortalama maaşları açıklayacağız. Popüler mühendislik dallarını anlatarak konumuza başlayalım.

Özel sektörde mühendis olmak

İlk olarak elektrik elektronik mühendisliği ile işe başlayalım. Bilindiği üzere popüler mühendislik dalları arasında ilk sıralarda yer alan elektrik – elektronik mühendisliği günümüz şartlarında iş bulması, aldığı maaşlar ve geçim olanakları bakımından iyi bir konumdadır. Fakat yeni mezun bir mühendis piyasa şartları ve koşullarına bilmediğinden iş bulmakta ve düşük ücretle maaş alma konusunda sıkıntılar yaşayabilir. Burada bahsettiğimiz tüm detaylar ortalama orta düzey deneyime sahip bir mühendisin almış olduğu maaşları ve iş deneyim bakımından sunulan tecrübelere dayanarak anlatılmıştır.

Hemen hemen her işletmede elektrik – elektronik mühendisliği bölümü yer almaktadır. Elektrik sektöründen tutunda üretim sektörü ne kadar hemen hemen her işletmede bu tip mühendislere ihtiyaç bulunmaktadır. Üretim kaynağının sınırlı kaynaklarla çeşitlendirilmesi konusunda elektrik – elektronik mühendisleri iş yapmaktadır. Peki hangi alanlarda çalışır derseniz konumuzun ilk cümlesinde belirttiğimiz gibi enerji sektörü başta olmak üzere otomasyon, scada, yazılım veya entegrasyon gibi her alanda elektrik elektronik mühendislerine iş düşmektedir. Yapmış olduğu görev icabı ile sisteminin kontrolü bakımı onarımı ve dizayn edilmesi gibi pek çok orta ve üst düzey görevler istenmektedir.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Fizik Mühendisi Maaşları 2023

Özel Sektör mü ? Devlet mi ?

Bir mühendis olarak özel sektör mü devlet mi ? sorunun net yanıtını birlikte verelim. Yeni mezun olarak aklınıza gelebilecek ilk ve önemli sorudur. Eğer hayatınızda kariyer planlarınız varsa, devlette çalışmak daha isabetli olacaktır. Fakat işi öğrenme ve piyasa koşullarında iyi tecrübe elde etmek istiyorsanız, kesinlikle özel sektör diyebiliriz.

Peki çalışma saati nasıl belirleniyor ? Özel sektör mühendis çalışma saatleri çalıştığı firmaya göre değişkenlik gösterebilir. Fakat iş kanununda belirtilen rakama göre günlük maksimum 11 saattir. Bu saatin üzerine çıkılması kanunen yasaktır.

Maaşları ne kadar ?

Özel sektörde maaşlar değişkenlik gösterir. Mühendisi alanın, tecrübe ve bilgisi ve pek çok kritere bağlı olarak farklılık gösterebilir. İlk olarak şu cümleleri belirtebiliriz. Ortalama maaşları kamuda 3500 TL’den başlayıp 5000 TL ye kadar çıkan düzeyde olup özel sektörde ise orta düzey bir mühendisin maaşı ise en az 4 bin TL’dir. Şimdi kısa alt başlıklar halinde tüm mühendislik dallarına inceleyelim.

Özel sektör bilgisayar mühendisi

Piyasa en çok tercih edilen mühendislik dalları arasındadır. Günümüzde teknolojinin büyük bir şekilde büyümesinde en büyük katkısı olan 2 bölüm yazılım ve bilgisayar mühendisliğidir. Piyasa şartlarında kolay iş bulan bölümler arasındadır. Öncelikle mühendisin kendini yetiştirmesi gerekmektedir. Ortalama maaşı 2 bin 400 TL ile 5 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Özel sektör elektrik ve elektronik mühendisi

Elektrik ve elektronik sektörü çok geniştir. Bu alanda çalışabilecek yüzlerce firma bulunmaktadır. Burada aranan ilk kriter mühendisin ne kadar donanımlı olduğudur. Tecrübesi bakımından iş koşullarına hakim olması iş bulma konusunda sıkıntı çekmemesi anlamına gelmektedir. Yaklaşık maaşları yeni mezun 2 bin 500 TL civarında iken, orta düzey mühendis iyi bir şirkette 3 bin 500 TL ve üzeri maaş almaktadır.

Özel sektör gıda mühendisi

Diğer mühendislik dallarına göre biraz daha az rastladığımız bir alandır. Üretim gıda alanında olduğu için çalışabileceği gıda şirketleridir. Bunun dışında analiz, test gibi sonuç veren firmalarda da görev yapabilir. Son yıllarda yaygınlaşan bir mühendislik bölümdür. Orta düzey gıda mühendisi en az 3 bin 500 TL maaş almaktadır.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Tekstil Mühendisi Maaşları 2023

Özel sektör makine mühendisi 

Üretim olduğu her yerde çalışabilir. Sistemleri analiz eden, tasarlayan ve işletme hazır hale getiren bir mühendislik bilimidir. Özellikle günümüzde makine sistemleri üzerine pek çok firma faaliyet yürütmektedir. Bu alanda çalışan işletmelerde görev yapabilir. Ortalama maaşları 3 bin TL ile 4 bin TL arasındadır. İlk kriter makine mühendisinin deneyim ve tecrübesinin olması gerekmektedir. Bu rakama taban seviyededir. Üst düzey yabancı dil bilen ve alanın işe hakim bir mühendis en az 7 – 8 bin TL (firmaya bağlı değişkenlik gösterir) alabilir.

Özel sektör endüstri mühendisi 

Piyasada her alanda çalışabilecek bir mühendislik bölümüdür. Sadece işletme alanında değil, üretim, hizmet, dağıtım ve pazarlama başta olmak üzere bir çok firmada aktif olarak görev yapabilir. Kısacası endüstri mühendisin çalışmayacağı alan yok denecek kadar azdır. Piyasa koşullarında çalışabileceği yüzlerce şirket ve işletme bulunmaktadır. Yaklaşık maaşları 3 bin TL ile 4 bin TL arasındadır.

Özel sektör inşaat mühendisi maaşları

Ülkemizin en önemli çalışma alanında olan inşaat sektörün en önemli mihenk taşları arasında yerini inşaat mühendisleri yerini almaktadır. Analiz, yapım ve planlama alanında görev yapmaktadırlar. İş yoğunluğu saha geçirebildikleri gibi ofis ortamında da çalışabilirler. Bu alanda tecrübe sahibi olabilmesi için sahada aktif olarak görev yapması gerekmektedir. Ortalama maaşları 3 bin TL ile 4 bin 500 TL arasındadır.

Özel sektör harita mühendisi

Özel de harita mühendisi olmak ve iyi para kazanmak gerçek anlamda tecrübe getiren bir iştir. Piyasada bu anlamda iş yapan yüzlerce firma ve işletme bulunmaktadır. Piyasa iş yapabilmesi için ortam koşullarını çok iyi bilmeli, işinde profesyonel olmalı, iyi derece yabancı dil bilmeli ve çözüm odaklı olması gerekmektedir. Ortalama 2 bin 400 TL ile 4 bin TL arasında değişken maaşlarının da bulunduğu hatırlamakta fayda var.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Uçak Mühendisi Maaşları 2023

Özel sektör ziraat mühendisi

Özel sektör de çalıştıkları alan çok geniştir. Kısa bir arama ile yüzlerce iş ilanı ile karşıla bilirler. Bu sektörde iş yapabilmeniz için öncelikle tecrübeli olmanız gerekiyor. Daha sonra yabancı dil eğitimi firmalara girişte ayrı bir etkendir. Yeni mezun iseniz, not ortalamanız yüksek olması avantaj sağlayan kriterlerin başında geliyor.

Özel sektör kimya mühendisi

Özel sektörde çalışma alanları geniştir. Özellikle ilaç ve petrol sektöründe fazlaca iş bulabilirler. Yine bunlar dışında çimento, özel sağlık kuruluşları, gıda ve şeker sektörü gibi geniş yelpazeli çalışma alanları vardır. Kişinin deneyimini ilk kriter olmak kaydıyla en düşük (yeni mezun) kimya mühendisi 2 bin 500 TL piyasa şartları maaş alırken, kalifiyeli bir mühendis en az 4 bin TL maaş almaktadır.

Özel sektör maden mühendisi

Öncelikle maden mühendisleri diğer mühendislik bölümlerine göre iş arama konusunda biraz sıkıntı çekebilir. Çünkü bir elektrik mühendisi gibi piyasada fazlaca bulunmayan bir mühendislik dalıdır. Hatta son zamanlarda bu bölüm bitiren mühendislerin kamuda direkt memur olarak görev yapmak istediklerini biliyoruz. Özel de bir çok firma vardır. Mühendisler, deneyime göre 2 bin 500 TL ile 10 bin TL arasında değişen maaşlara sahiptir.

Özel sektör çevre mühendisi

Göreve yeni başlayan bir çevre mühendisi iseniz özel sektörde ki maaşınız 3500 TL civarında olacaktır. Deneyiminiz ve çalışma yıllarınız arttıkça maaşınız da artacaktır. Devlet kurumlarında çalışırsanız genel olarak çevre mühendisi maaşı 2500 ve 3000 TL arasında değişmektedir. (çevre mühendisliği aldığı maaş)

Bir önceki yazımız olan İşletme Mühendisi Maaşları 2023 başlıklı makalemizde işletme mühendisi maaşı, işletme mühendisi maaşları ve işletme mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu