Mühendis MaaşlarıÖzel Sektör Mühendis Maaşları

Tekstil Mühendisi Maaşları 2023

Tekstil mühendisi maaşları ne kadar ? Ülkemizde en popüler meslek grupları arasında yerini alan tekstil mühendisliği hakkında bazı özel bilgiler paylaşmak istiyoruz. Mühendislik bölümleri arasında ayrı öneme sahip olan tekstil mühendisliği ile ilgili aşağıdaki kılavuzumuzu incelemenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca aklınıza takılan sorulara bizlere sormaktan çekinmeyiniz.

Tekstil mühendisleri ne kadar maaş alıyor ?

Tekstil Türkiye’nin en çok ihracat ettiği ürünler arasında önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple piyasada aktif olarak görev yapan pek çok personel bulunmaktadır. Çalıştığı şirkete bağlı olarak değişmekle birlikte en düşük 2 bin 650 TL ile 5 bin TL arasında maaş aralığında çalışırlar.

Tekstil mühendisliği maaş durumu nedir ?

Yeni mezun bir mühendis için maaş ikinci planda olması gerekir. Üniversite hayatı ile iş yaşamı farklıdır. Üniversite sonrası her şey bambaşka olduğu durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda piyasa koşullarına ayak uydurmak zorundadırlar.

Üniversitede alınan teorik eğitim ile piyasa çalışmak bazen olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Örneğin yapacağı işin içerisinde zaman, maliyet, müşteri servisi veya beklentileri ya da diğer etkenler eklenince farklı bir konsept ortaya çıkabilir. Bir tip problemlerde çözüm üretebiliyorsa alacağı maaş ülkemiz şartlarında 4 bin TL’nin altında olmaz.

Tekstil mühendisi ne iş yapar ?

Üretimin herhangi aşamasında prosese katma değer sağlayan kişiye tekstil mühendisi denir. Mühendisin ilk amacı ; üretilen ürüne katma değer kazandırmak olmalıdır. Nihai olarak üretime değer katmayan aşamaları elemeli, daha verimli bir proses sağlayabilmelidirler.

Özellikle tekstil mühendisleri teknik aşamalarda iş yapabileceği gibi malzemeyi son tüketiciye taşıyan noktada görev yapmaktadır.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Petrol ve Doğal Gaz Mühendisi Maaşları 2023

Tekstil mühendisleri nerede çalışır ?

1966 yılında Tekstil Meslek Yüksek Okulu olarak kuruldu. YÖK’ün kurulmasıyla birlikte sektöre donanımlı ve yetenekli mühendisler yetiştirmek için mühendislik bölümü açıldı. Peki nerede aktif olarak çalışırlar ?

  • Moda sektörü
  • Üretim, tasarım ve imalat sektörü
    • Fabrika müdür,
    • Üretim mühendis – şef – müdür,
    • Teknik mühendis – şef – müdür,
  • Konfeksiyon firmaları (Özellikle ihracatçı)

Devlette Tekstil Mühendisi Maaşları

Kamuda alımları diğer mühendisliklere göre çok azdır. Bu sebeple devlette çalışmayı düşünen mühendisler için olumsuz bir durumdur. Ancak piyasada oldukça fazla özel sektör istihdam alanı vardır. Standart kamu mühendisi maaşından bahsetmek gerekirse, en düşük 3 bin 500 TL’dir.

Özel Sektör Tekstil Mühendisi Maaşları

Özel sektörün en yaygın olduğu alanlardan bir tanesidir. Bursa, İstanbul ve Ankara başı çekmek üzere ülkemizin her yerinde üretim tesislerini görmek mümkündür. En basit olarak görülen çorap veya iç çamaşırdan tutun da özel kumaş üretimlerine bir çok tekstil ürünleri bu fabrikalarda üretiliyor. En düşük mühendis maaşı (bilgi – deneyime bağlı olmak üzere) 2 bin 500 TL iken tecrübeye göre bu rakam 5 bin TL’lere kadar yükselmektedir.

Tekstil mühendisliği yurt dışı maaşları

Yurt dışında bu işi yapan bir pek çok ülke bulunmaktadır. Başta Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere ara ürünler üretilmektedir. Daha net örnek vermek gerekirse; ham madde veya yarı mamul ülkemize ihraç edilirken bu ülkelerde direk ürün olarak üretilmektedir.

Glass door isimli internet sitesini incelediğimiz de yıllık 66 bin $ kazançları görülmektedir. Yaklaşık olarak aylık 20 bin TL (en profesyonel mühendis) maaş almaktadır.

Kaynak : https://www.glassdoor.com/Salaries/textile-engineer-salary-SRCH_KO0,16.htm

Bir önceki yazımız olan İşletme Mühendisi Maaşları 2023 başlıklı makalemizde işletme mühendisi maaşı, işletme mühendisi maaşları ve işletme mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu konu da önemli okuyunuz !  Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi Maaşları

İlgili Makaleler

2 Yorum

    1. Yorumunuz için teşekkürler… Fakat maalesef piyasa şartları böyle. Biraz deneyim ve tecrübe gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu